Награда Владимир Величковић за цртеж ,2012,/Vladamir Velickovic drawing price 2012

BEOGRAD – Nagrade za crtež Fondacije Vladimir Veličković dobili su mladi likovni umetnici Tijana Kojić i Aleksandar Jestrović Jamezdin koji ravnopravno dele prvu nagradu i Vuk Ćuk, koji je osvojio drugu nagradu. Pohvale su dobili Hana Rajković, Predrag Popara, Ivana Živić Jerković i Miloš Đorđević koji su ušli u uži izbor od 125 kandidata za nagradu.
Ovo je sinoć u Galeriji Haos u prisustvu brojnih posetilaca saopštio akademik Veličković čiji je nesebični dar da već petu godinu podržava mlade likovne stvaraoce nagrađen burnim aplauzom.
Akademik Veličković je pre pet godina osnovao Fond Vladimir Veličković koji svake godine dodeljuje nagradu za crtež mladim umetnicima do 40 godina. Novčani deo nagrade je godišnji prihod od takozvane nacionalne penzije koju je Veličković dobio za poseban doprinos kulturi Srbije. Izuzetan podstrek za nagrađene mlade umetnike je izložba naredne godine krajem decembra kada će biti saopštena imena laureata konkursa za 2013. godinu.
Veličković je istakao da je prijatno iznenađen brojem učesnika na konkursu, očekivao je da će broj crtača do 40 godina na konkursu biti sve manji, da će vremenom opadati ali ispostavilo se da je konkurs jako atraktivan. “Neki koji na prethodnim konkursima nisu prošli ponovo su se prijavili i to je urodilo plodom, neki od njih koji su bili u užem izboru prošle godine, sada su nagrađeni”, kazao je Veličković i dodao da mu se čini da se upornost i ambicija da se crtež dalje razvija i nastavi kao aktivnost isplatila u ovom okruženju jer je broj od 125 kandidata fantastičan.

Nagrađeni Jestrović u izjavi Tanjugu nije skrivao oduševljenje, uhvatio je “poslednji voz” jer ima 40 godina i uspeo da dobije nagradu koja mu mnogo znači. On je i bukvalno iz Berlina “uhvatio” voz i krenuo za Beograd kada je saznao da je nagrađen. “Morao sam peške preko granice pošto nije bilo prevoza, stigao sam pre pola sata u Beograd. Nisam hteo da propustim da upoznam Veličkovića jer nismo imali ranije priliku”, rekao je nagrađeni umetnik. Jestrović je na likovnoj sceni Srbije već stekao određeno mesto, bio je na ovogodišnjem Oktobarskom salonu ali nagrada mu je izuzetno važna jer je, kako kaže, crtež u korenu svih radova, bilo da su instalacije, skica ili crtež. “Priznanje mi mnogo znači jer i sam insistiram na crtežu, on ima posebno mesto u mom celom likovnom istraživanju”, kazao je Jestrović. Mlada likovna umetnica Kojić zahvalila je žiriju na čelu sa Veličkovićem na divnoj ideji i veri u mlade autore jer je njih “teško prepoznati i priznati novi jezik, nove sadražaje i rukopis koji oni nude”.
Kojić je prošle godine bila u najužem izboru za nagradu i ove godine je drugi put podnela materijal i dobila nagradu. Kako je izjavila Tanjugu, svoj napredak vidi pre svega u koncepciji. “Svoju ambiciju izrazila sam i u smislu formatu, to je jedan crtež od 40 kvadratnih metara, ideja je sada utemeljenija i razrađenija nego prošle godine i verujem da na tehničkom planu ima nekih poboljšanja”, kazala je Kojić, uz ocenu da je konkurs jako stimulativan i da ima odraz na razvoj mlade generacije koja konačno dobija pažnju velikih umetnika koji su uveliko afirmisani i potvrđeni u svom umetničkom delanju.
Drugonagrađeni Ćuk konkurisao je treći put i njemu ova nagrada i “previše znači”. “Ovo je ostvarenje mojih snova zato što sam ovo jako želeo i radio sam na tome prethodne tri godine”, kazao je Ćuk.

U Galeriji Haos, na gornjem nivou, u sklopu svečanog proglašenja laureta konkursa otvorena je izložba pobednika prošlogodišnjeg konkursa, Simonide Radonjić, Vuka Vučkovića i dobitnika specijalne nagrade za animaciju Nemanje Nikolića. U donjem nivou Galerije Haos izloženi su radovi autora koji su na prošlogodišnjem konkursu ušli u uži izbor Kojić, Ćuka, Nataše Kokić i Vladimira Miladinovića. (Tanjug)

politika-web

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s