Two Lines of Life (or why a rabbit likes weeds) 18.01.-10. 03. 2013. La criée, Rennes

Radoš Antonijević, Damir Avdić, Boogie, Uroš Đurić, Vlatka Horvat, IRWIN, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Aleksandar Maćašev and Stephen Gee, Vladimir Nikolić, Zoran Todorović, Raša Todosijević

Curators: Mia David and Zorana Djaković Minniti, Cultural Center of Belgrade, Serbia

This slideshow requires JavaScript.

As part of the european project A.C.T. Democ[k]racy, with the support of the Culture Programme of the European Union.Two Lines of Life (or why a rabbit likes weeds) is an exhibition featuring 11 artists and art groups from Belgrade,Pančevo, Bečej, Čakovec, Zagreb, Tuzla, Ljubljaboogie_belgradena (cities of the former Yugoslavia, today cities located in Serbia, Slovenia, Bosnia and Herzegovina and Croatia) and the joint work of two curators from Belgrade, which could be described as a process.
Proceeding from the notion of democracy to begin with, we asked ourselves to what extent politics actually influences our lives. After some research conducted among our friends, it turned out that there existed two parallel flows of life: one is personal, which we can influence to a greater degree, and the other is political, which we cannot quite influence directly. Dealing with this relationship between the personal and the political, we explored what democracy meant to people around us. We invited artists from Serbia, as well as several artists from the region of the former Yugoslavia, being of the opinion that it is precisely these great differences, both in terms of artistic expression and in terms of political views, which actually constitute the meaning of democracy to us.

Mia David et Zorana Djaković Minniti
La Criée centre for contemporary art, Rennes, France

DVE LINIJE: ŽIVOT
Ili zašto zec voli korov

Dok smo deca svet nam se čini velikim. Kada smo mladi, izgleda da samo na nas čeka, da su mogućnosti nebrojene, da ga možemo promeniti. Onda odrastemo i desi se život.
I mnogi zaborave na ubeđenja, opravdavaju svoje postupke nuždom da se preživi. Retoričko i realno se ne poklapaju uvek, dok osećaj postojanja “nemih” granica između različitih grupa, politika i ekonomija naše odluke ponekad čini histeričnim. Bez pretenzije da ovom izložbom nešto promenimo i sa svešću da se vrtimo u začaranom krugu poznatog, govorimo o životu i okolnostima.
Po rečima Mihaila Riklina, živimo u vremenu izmicanja smisla, koje se između ostalog manifestuje i u njegovom beskonačnom umnožavanju, dok društveni uspeh sve više zavisi od prenebregavanja interesa drugih. U tom vremenu reč demokratija se često koristi. A kritička funkcija umetnosti u društvu većinu ne zanima, što pokazuje i stvarni život u kojem se demokratske vrednosti mnogo više poštuju na papiru.
U međuvremenu i populacija zečeva u Evropi se smanjuje. Razlozi za ovakvo stanje su mnogostruki, a kao najznačajniji smatraju se predatori, intenziviranje poljoprivrede i saobraćaja, lov, krivolov…Pored toga na smanjenje zečeva značajnu ulogu imaju i klimatski faktori ili pak bolesti. Kombinacija ovih faktora dodatno pogoršava situaciju.
Istraživanja su pokazala da smanjenje broja zečeva nije posledica smanjenja plodnosti zečica. Porast populacije zečeva, tokom godine u direktnoj je zavisnosti od stepena prezivljavanja mladih zečeva, a ne od plodnosti ženki. Da li oni imigriraju, nije još utvrđeno, ali kako su naučnici utvrdili gustina populacije je u pozitivnoj korelaciji za zakorovljenošću parcela. (Predator, mecečni magazin za Lovce) Ali nisu svi zečevi isti, kao što ni korov nije ista. Ipak, ako počenemo da ih poredimo može da nam se desi da završimo u banalnosti.
Život pojedinca je i političko i javno, njega čine i na njega utiču i politički i privatni događaji, koji se dešavaju u različitim okolnostima i u različitim zakorovljenim ili manje zakorovljenim područjima.
Pitamo kakve veze imaju zečevi i korov sa “umetnošću i demokratijom”? Imaju, jer kao što zečevima treba korov tako i demokratiji treba umetnost.
Umetnici na ovoj izložbi se bave i privatnim i političkim, i “zečevima i korovima”, ne žive i ne rade svi u Srbiji, neki od njih i nisu srpski umetnici, ali svi su spremni da otvore dijalog o tome šta su demokratske vrednosti danas.
Mia David i Zorana Djakovic Minniti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s