Izložba laureata Fondacije Vladimira Veličkovića u “Haosu”

Prošlogodišnji laureati Nagrade za crtež iz Fondacije akademika Vladimira Veličkovića predstavljaju se od 17. decembra u galeriji “Haos”. Otvaranju izložbe u utorak, od 20 sati.

IMG_7740
Na gornjem nivou galerije, svojim samostalnim projektima i najrecentnijim
radovima, predstaviće se mladi stvaraoci: Tijana Kojić, Aleksandar Jestrović Jamesdin i Vuk Ćuk, nagrađeni autori koji su delili novčani iznos nagrade.

Više ambijent nego postavka

AUTOR: A. V. M.

(Danas)
Beograd – Proglašenje novih dobitnika Nagrade za crtež Fondacije akademika Vladimira Veličkovića, koje je organizovano u saradnji sa Galerijom Haos, zakazano je za večeras u 20 sati kada će biti otvorena i izložba prošlogodišnjih laureata, ali i prikazani radovi umetnika koji su ušli u uži izbor.

U gornjem delu Galerije izloženi su radovi Tijane Kojić, Vuka Ćuka i Aleksandra Jestrovića Jamesdina, dok će crteži mlađih umetnika Ivane Živić Jerković, Hane Rajković, Predraga Popare i Miloša Đorđevića biti u donjem delu.

– Ova nagrada omogućila je promenu odnosa prema crtežu, ona afirmiše dobre stvari. Što se tiče mene kao umetnika, pomerila je moje viđenje ambicije kroz format dela. Shvatila sam koji značaj veličina formata ima za doživljaj posmatrača. Stvara se više ambijent nego postavka – kazala je na jučerašnjoj konferenciji Tijana Kojić.

Jestrović je crtež uporedio sa filigranom kojeg više nema, ali ističe da, istrajavajući u crtežu, on prevazilazi svaku disciplinu i predviđena pravila, te da sada potpuno slobodno čini šta hoće.

This slideshow requires JavaScript.

Vuk Ćuk, takođe prošlogodišnji laureat, kaže da mu je ova nagrada omogućila da stupi u kontakt sa velikim, živim slikarem i da je to pomoglo preko potrebnoj demistifikaciji umetničkog sveta za mladog čoveka, koji tek teži da otkrije spone ovog sveta.

Umesto hapšenja
– Dovoljno je da ovih nekoliko bogataša u Srbiji ulože neki procenat u umetnost i da se ona podigne na noge. Ipak, veoma malo njih ima svest o tome. Možda sada nije politički korektno kazati ovako nešto, ali zašto i da ne kažem: Umesto što bi hapsili Miškovića, zašto ga ne kazne tih 20 miliona evra i upotrebe ih da u potpunosti obnove Narodni muzej – kazao je Veličković.

Dobitnici nagrade Veličkovića 2012. u Haosu

Wed, 11/20/2013 – 15:03.
kojic-jamesdin-cuk.jpg

Galerija Haos predstaviće od 17. decembra radove dobitnika nagrade za crtež Fonda Vladimira Veličkovića za 2012. godinu – Tijane Kojić, Aleksandra Jestrovića Jamesdina i Vuka Ćuka.

Izložba prošlogodišnjih dobitnika na gornjem nivou Galerije Haos predstaviće samostalne projekte i najrecentnije radove troje nagrađenih, a sa po jednim radom biće zastupljeni u donjem galerijskom prostoru nekoliko mladih umetnika koji su ušli u najuži izbor – Ivana Živić JerkovićHana RajkovićPredrag Popara i Miloš Đorđević.

Svi su veoma različiti po izrazu i interesovanjima, kao i po odabiru tehnika i formata, te po ispitivanju slojevitosti čovekove prirode i okruženja.

Crtež Tijane Kojić podseća da se ozbiljnim razvijanjem onoga što možemo nazvati “akademski stil” može istovremeno i od njega udaljiti. Inspirisana nehumanim prostorom atomskih skloništa tokom bombardovanja Beograda 1999. godine i prisnošću koja se među ljudima pojavljuje u ekstremnim situacijama ugroženosti, Tijana Kojić nudi snažan crtež kroz koji se ogleda ambivalentnost ljudske prirode, navela je Galerija Haos.

Aleksandar Jestrović Jamesdin predstaviće nove radove, nastale u dijaspori, koji se mogu posmatrati kao svojevrsne emigrantsko-umetničke izjave nastajale pri susretu sa drugom životnom sredinom. Njegovi crteži, sa delovima rađenim tehnikom frotaža, na duhovit način postavljaju pitanja o savremenoj egzistenciji.

Sa druge strane, Vuk Ćuk oblikuje sopstveni svet. “U radovima koje ću izložiti baviću se, kao i do sada, stvaranjem sopstvenih autentičnih svetova, zatvorenih sredina, koja imaju svoja pravila i tendencije, nekada unapred zamišljenih, nekada nasumčno stvorenih, nekada i jedno i drugo, a sve kao posledica dešavanja koje svakodnevno proživljavam”, najavio je Ćuk.

Tekst za katalog izložbe piše Irena Cvetković Marjanović.

Konkurs za nagradu Veličkovića za 2013. godinu biće otvoren od 2. do 10. decembra, kada mladi umetnici do 40 godina starosti, koji se bave crtežom, mogu podneti svoje dosijee na uvid stručnoj komisiji koja pravi uži izbor i potom odabira i nagrađuje najbolje za ovu kalendarsku godinu.

Dobitnici nagrade Fonda Vladimira Veličkovića za 2013. godinu biće proglašeni 17. decembra, na otvaranju izložbe prošlogodišnjih laureata.

U ime Saveta Fondacije, koji čine akademik Dušan OtaševićIrina SubotićMrđan Bajić i Borka Božović, laureate će proglasiti akademik Vladimir Veličković.

Izložba će biti otvorena do 11. januara 2014.

Do 12. decembra u Galeriji Haos moguće je videti crteže Vesne Golubović, kojima je intervenisala na zidovima galerije, kao i radove kojima komunicira sa delima Pola Klea, Matisa, Luita i Rajnharta.

(SEEcult.org)

I jos na BLICU

umetnica-
Petak, 13. 12. 2013. 12:16h

neregistrovan korisnik
Kakva je ovo smejurija od teksta?Kome je bitno kako slikari izgledaju ,gde su slike ?Otkad je tresh srpska rec i posle neko kaze farma je kriva za propast kulture

One thought on “Izložba laureata Fondacije Vladimira Veličkovića u “Haosu”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s