Put za Evropu | Hoću da govorim o ratu, Galerija Klovićevi dvori Jezuitski trg 4, Zagreb 4 – 26. 9. 2014.

POSTER ZAGREB
Put za Evropu | Hoću da govorim o ratu
Voyage to Europe | I want to speak about the war

Radoš Antonijević, Janko Baljak, Boogie, Ivan Grubanov, Uroš Đurić, Siniša Ilić, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Dejan Kaluđerović, Srđan Keča, Marko Lulić, Vladimir Miladinović, Mladen Miljanović, Ana Nedeljković & Nikola Majdak Jr., Darinka Pop-Mitić, Reflektor-knjige za slušanje, Milica Tomić, Ibro Hasanović, Vlatka Horvat, Nemanja Cvijanović, Lana Čmajčanin i Adela Jušić

Otvaranje u četvrtak 4. septembra u 20 sati | Opening on Thursday, September 4 at 8pm

Galerija Klovićevi dvori
Jezuitski trg 4, Zagreb

4 – 26. 9. 2014.

U organizaciji Kulturnog centra Beograda | Organized by the Cultural Centre of Belgrade
Projekat je posvećen obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata | The project is dedicated to 100th anniversary of the WWI

Prije sto godina Princip je ispalio metak vjerujući u ideju Jugoslavije. Vjerujući u principe. Taj metak je promijenio svijet.
Stoljeće koje obilježavamo i „proslavljamo“ ostavilo je za sobom niz ratova, svaki s većim brojem žrtava od prethodnog. Vrijednost ljudskog života devalvirana je gotovo do besmisla. Pitanje heroja i antiheroja doživjelo je apsolutni trijumf partikularnog interesa.
S povijesne točke gledišta, to stoljeće je sada predmet preispitivanja, uglavnom pripada sjećanju, a ono je itekako povezano s ovim „sada“ i „poslije“ jer život i smrt podjednako pripadaju budućnosti naše egzistencije. A ukoliko pođemo od teze da je povijest zapravo suvremena „pripovijest“, ona koju živimo (B. Croce), potreba za stalnim vraćanjem na prošlost i preispitivanjem identiteta, pojašnjava nam Principe na osnovi kojih djelujemo ili ne u sadašnjosti.
Suočavajući se s ratovima i odgovornošću, suočavamo se stalno sa skoro istim pitanjima, a to su pitanja o osjećaju stogodišnje nes(a)vršenosti, onemogućavanja napretka, vrijednosne konfuzije i identiteta (osobnog i političkog).

Gdje pripadamo? Kako nas je ovo stoljeće ratova oblikovalo i utjecalo na naše živote? (radovi Srđana Keče, Aleksandra Jestrovića Jamesdina, Dejana Kaludjerovića) Jesu li nam isti tzv. „okidači“ za nevoljno sjećanje s kojim se moramo suočiti da bismo nastavili dalje? I jesmo li spremni da kroz ovu simulaciju sjećanja budemo otvoreni za kritičko promišljanje u odnosu na ponuđene narative iz nedavne prošlosti? (radovi Darinke Pop-Mitić, Vladimira Miladinovića, Siniše Ilića, Ibre Hasanovića) U kojim oblicima je nasilje preživjelo? (radovi Milice Tomić) Kakav je naš javni prostor danas? (radovi Uroša Đurića, Aleksandra Jestrovića Jamesdina, Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Jr.) Gdje počinje, a gdje završava jedna ideologija? (radovi Ivana Grubanova, Vlatke Horvat) Zašto je važno govoriti o ratu? (rad Lane Čmajčanin i Adele Jušić) Protiv čega i kako se danas borimo? (radovi Nemanje Cvijanovića).

Kao i uvijek, za naći odgovore će svatko morati uložiti vlastiti napor, ali vjerujemo da je i ova izložba u Zagrebu jedan korak dalje u promišljanju stogodišnjeg gnjeva koji preživljava širom Europe. Činjenica da je riječ o zajedničkoj inicijativi kulturnih institucija Srbije i Hrvatske govori u prilog gore navedenoj ideji.

Jer pokazalo se (tačno, tačno, tačno) da
Ubojice nose noževe
Neubojice topove.
Praska snažno nebo psalam IKS utopiji
I tko će korigovati napadaj na sotonu.
Tko?
(B-pesma-B, Dragan Aleksić, 1921.)

Pojedinac. (I zato, hoću govoriti o ratu u prvom licu jednine)

Zorana Đaković Minniti
Mia David

Projekat podržali / Supported by: Umetnici / Artists

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s